Translate

fredag 6. april 2018

Paște fericit

God påske!
Vi gleder oss over påskens budskap.
Gud som elsker hele skapningen og hver eneste en av oss!
Jesus som døde for oss
Jesus som sto opp igjen
Jesus som lever i dag!


I år har vinteren vært lang og kald de fleste stedene i Europa, også her i øst. Våren har latt vente på seg. Da er det ekstra fint å kunne feire påske nettopp når våren kommer med knopper og nye skudd på trærne, og med fine små vårblomster.

Det nye livet spirer fram!
Palmesøndag kalles "pilesøndag" på Russisk, og "blomstersøndag" i Rumensk tradisjon.Tidligere år har vi møtt mange mennesker på vei til kirke med pile greiner i hendene, men i år var det ikke mulig å finne greiner med nyutsprunget løv på Palmesøndag.


Skjærtorsdag er renselsesdagen. Vårrengjøring. Nå skal huset være vasket og rent, gater og fortau ryddet. Fortauskantene males hvite og til og med trærne blir malt nederst på stammen med hvit kalkmaling for å holde skadedyr og insekter borte.

I dag er det Langfredag for alle oss som følger tradisjonen i Ortodoks  kirke kalender. Det er en dag for faste og for ettertanke. Mange av Frelsesarmeens korps har møte der man setter fokus på Jesu korsfestelse og død, og på tilgivelse fra synd.Påskemorgen slukker sorgen.
Påskesøndag er en gledens dag. Vi feirer med jubel og lovsang og takk til Gud.
Tidlig, tidlig om morgenen fylles de Ortodokse kirkene av mennesker som venter på velsignelse fra Gud. Påskebrødet skal velsignes av presten før man kan gå hjem og spise sammen med familien. Fasten er over.
De venter også på den hellige flammen fra Gud, tent i Jerusalem. Lysene tent med den hellige flammen bæres hjem fra kirken denne tidlige morgenen.


I Frelsesarmeen feires dagen med jubel og lovsang. "Han er oppstått!"  blir alltid besvart med "Han er sannelig oppstått!" - ikke bare en gang, men tre ganger etter hverandre, og gjerne flere ganger iløpet av møtet.
Fra denne dagne og fram til Kristi Himmelfartsdag er dette en vanlig hilsen å høre når kristne møtes.Христос воскрес! - Воистину воскрес!
Христос воскрес! - Воістину воскрес!
Cristos a înviat - Adevarat a înviat
 ქრისტე აღსდგა! - ჭეშმარიტად აღსდგა
Kristus er oppstått! - Ja, han er sannelig oppstått!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar