Translate

søndag 13. september 2015

Vi har det bra

"Vi har det så bra her i Moldova! Vi har kanskje ikke mye penger, høy lønn, gode pensjoner og store hus, men vi har gode venner, mennesker som bryr seg om hverandre, mat på bordet, og ei seng å sove i. Ingen behøver å bo på gata! Ingen jager oss på flukt! Vi er ikke i krig og behøver ikke være redd for bomber."
Omtrent slik ble det sagt av en ung mann på møtet i Sentralkorpset i dag da de innledet en måned med selvfornektelse. Det er den måneden i året da man i Frelsesarmeen legger tilside minst en ukes inntekt for å gi til arbeidet som drives av Frelsesarmeen i andre land, slik at evangeliet stadig kan bli gitt videre til nye mennesker.
Det er helt sant at de fleste i Moldova ikke har mye penger, men de er rause, og deler gjerne med andre av det lille de har. Kanskje man bør redefinere hva fattigdom er. Hvem er fattig? Er det den som har lite penger, men gjerne deler det lille han har, eller er det den som har mye penger, men ikke "har råd til" å gi mer enn litt?

Vi forundres stadig over forandringene som har skjedd her i Chisinau siden sist vi bodde i Moldova. 


Nå er det mye mindre søppel i gatene, det er kildesortering av søppel og store oppsamlingskurver for plastemballasje og tomflasker  på mange av fortauene i byen. 


Det er nesten ingen løshunder å se. 


Det er mange flere biler og mye finere biler. Mange både barn og voksne har fine sykler og mange er ute og jogger eller går tur med hunden sin. 


Det er flere nye bygninger og det bygges mange nye blokker i byen.   


Flere restauranter, litt mindre tiggere, og menneskene er som alltid hyggelige, men kanskje enda mer åpne og tryggere enn før.


Fremdeles kan vi møte grelle kontraster der fattigdom finnes side ved side med rikdom. Noen boligområder bærer preg av å være sterkt forsømt, og menneskene som bor der har ikke penger til reparasjoner og vedlikehold, men klarer så vidt de daglige utgiftene til mat. 


Utenfor hovedstaden er bildet et annet. Der er fattigdommer mer almen og mye mer synlig.
 Allikevel er det mange som sier: "Vi har det så bra her i Moldova!" 

Vi bor fremdeles på to hotellrom og venter på at leiligheten skal bli klar. Men vi har bestilt gulv og fliser til kjøkkenet. Kontorene er fremdeles midlertidige inntil alt det elektriske er kommet på plass og dørene flyttet og veggene er malt og så videre.... Men kontormøblene er iallefall bestilt.
Og nå har vi ansatt resepsjonist/ tolk og regnskapsfører/ tolk og kokk som lager lunsj til alle hver dag.
Vi har det bra her i Moldova.

I går gikk vi en lang tur i regnvær. Det var deilig med frisk luft og temperatur under 20 grader for første gang siden vi kom hit i slutten av juli. Akkurat da vi hadde sagt til hverandre hvor deilig det var kjørte det en stor, gammel lastebil forbi. den typen som bråker noe forferdelig og sikkert brenner en liter olje pr. kilometer. Vi ble innhyllet i en blågrå sky av illeluktende eksos. Hark og host! Vi er virkelig i Moldova!

Ennå har vi ikke vært i noen av de andre landene som vi har ansvar for, men ser fram til å få muligheter til å reise til Romania, Georgia og Ukraina etterhvert.

Til dere som ber for oss:
*Vær gjerne med å be om fred i Ukraina. Det er et urolig og konfliktfylt område og  mange av Frelsesarmeens menigheter og medarbeidere lever midt i dette og påvirkes daglig av situasjonen.
*Be for Frelsesarmeens ledere i Georgia at de må få visdom til å bygge en solid åndelig basis for tjenesten der.
*Be for Romania at Frelsesarmeen skal kunne utnytte mulighetene som de nye prosjektene gir til å spre evangeliet til stadig nye områder og nå stadig flere mennesker.
*Be om at et sterkt åndelige fokus må være første prioritet i Frelsesarmeens oppdrag her i EET, og ut av det vet vi medmenneskelig hjelp og omsorg vil vokse fram.

 - Og takk for at vi har det så bra!


5 kommentarer:

 1. Lykke til i arbeidet og Gud velsigne og bruke dere.

  SvarSlett
 2. Fint å lese fra land jeg vet så lite om. Tenker på dere - ønsker alt godt for arbeidet deres.

  SvarSlett
 3. Godt å høre at dere har det bra.
  Vi har noteret bønneemnene og tar de med
  på våre bønnesamlinger på korpset.
  Ønsker dere Guds rike velsingnelse :)

  SvarSlett
 4. Godt å lese at dere har det bra! Må Gud velsigne dere og tjenesten dere står i. Vi ber!

  SvarSlett