Translate

lørdag 26. september 2015

Romania

Ja, vi har vært en tur i Romania. Vi er tilbake på veier vi har kjørt før, men også her har det skjedd noen forandringer på åtte år.

Turen fra Chisinau til Bucharest tok omtrent åtte timer med grensepassering og dieselstopp og matpause. Så måtte vi jo stoppe for å betale veiskatt, og det ble et par komfort stopp underveis også. Grensepasseringen gikk veldig greit faktisk. Hyggelige politimenn og tollere på stasjonene både ut av Moldova og inn i Romania.

Frelsesarmeen har fire korps i Romania. I Craiova, Ploiesti, Iasi og Bucharest. I tillegg til dette har Frelsesarmeen i Norge initiert et stort prosjekt i samarbeid med den lokale Frelsesarmeen i Romania og med økonomisk støtte fra Norway Grants.


I Bucharest kjørte vi direkte til Regionshovedkvarteret som ligge i huset ved siden av Frelsesarmeens eneste korps i denne storbyen. Der fikk vi en god prat med regionslederne som er fra Australia. Vi overnattet hos dem og fikk også bli med på en tur ut i sentrum av Bucharest en av kveldene der Frelsesarmeens medisinske team (Equipa Medicale de Armata Salvarii, EMAS) var i aktivitet ved Gara du Nord. Dette arbeidet imponerte oss, og ikke minst imponerte de engasjerte medarbeiderne og frivillige fra Frelsesarmeens korps. De skulle nok ønske seg noe av det som Frelsesarmeen har klart å få til i Norge med feltpleien og gatehospitalet i Oslo. Men vi vet at dette kommer ikke "over natta" og man må ofte jobbe mye og lenge mens man holder fast på drømmen om det som kanskje kan bli en gang...

Vi fikk også en god prat med prosjektlederen fra Norge, Simen, som står på for å få alle ting til å gå som planlagt i det store prosjektet som er støttet fra Norge og har aktivitet både i Ploiesti og Iasi i tillegg til EMAS i Bucharest. . Det er ikke lett. Utallige hindringer må overkommes, og mange involverte må jobbe lange dager for å få alt på plass. Tidsfrister som ble satt da man planla prosjektet i Norge er ikke lett å overholde i Romania der alt tar mye lengre tid. Lovene i Romania er ikke alltid lette å forstå eller å forholde seg til når man kommer utenfra, men man lærer underveis, selv om det ofte føles som man går to skritt fram og ett tilbake, eller tre... Dette høres velkjent ut for oss som nå kom fra Moldova, men jeg tror ikke det var mye trøst for Simen eller regionslederne som jobber sammen med ham i Romania.


Det er høst og innhøstings tid. Langs veiene kjørte vi forbi mennesker som holdt på med innhøsting av druer og mais. Traktorlass fulle med druer, hest (eller esel) og kjerre der druene ble lastet opp og kjørt til vinprodusent eller til markedet. Varene selges også langs veiene, og det er virkelig veldig fristende å stoppe for å kjøpe med seg noe av alt det som bys fram.
Meloner, druer, epler, mais, løk, plommer, paprika, tomater, valnøtter, hjemmeprodusert vin og mye mer.
Det ble ingen kjøp denne gangen.

1 kommentar:

  1. Mulțumesc, Jostein! Inimă mea tânjește după tot ce se întâmplă în România! Dar simt, ca misiunea noastră este îndeplinită acolo. Acum ne rămâne numai să ne rugam ca Dumnezeu, care a început lucrarea Lui acolo să aibă grijă deces în continuare. Ne rugam și pt voi, liderii noștri, puși de El în Teritoriul nostru să fiți călăuză și inspirația pt toți Salavationiustii din TEE!

    SvarSlett