Translate

mandag 31. august 2015

På vei til noe nytt

Ja vi er på veien igjen, eller egentlig er vi vel kommet fram til vår destinasjon for denne gang.
Vi vet ikke hvor lenge vi blir her, så vi får si vi er på vei gjennom livet.

Vi ankom Moldova for en drøy måned siden og er blitt behørig ønsket velkommen og installert i nye oppgaver. Her skal vi være med å lede Frelsesarmeens arbeid i Øst Europa Territorium, som består av Moldova, Romania, Georgia og Ukraina.


Frelsesarmeen har kjøpt et tidligere hotell som skal romme hovedkvarteret, offiserskolen, rom til kadettene, og fire leiligheter til offiserer. Her bor vi midlertidig på to «hotellrom», fordi leiligheten som vi egentlig skal bo i, ikke er ferdig ennå. Kontorene er heller ikke ferdige oppusset ennå, så vi er fire som deler ett kontor med aircondition.  Kun to uker etter at vi kom så dro territoriallederen og kona hans på hjemlandsferie i seks uker. Vi som er helt ferske i oppgavene er nå ansvarlige for arbeidet i deres fravær. Heldigvis har vi dyktige medarbeidere som har vært her en stund og kan jobben sin, og heldigvis har vi vært i Moldova før og kjenner forholdene relativt godt, og heldigvis kan vi klare oss med hensyn til språket.

Noen av de utfordringene vi møter daglig er alt det som skal gjøres for å få alle offentlige dokumenter på plass, både når det gjelder eiendommen som er kjøpt, og også for registreringen av Frelsesarmeens hovedkvarter som en egen juridisk enhet. Det er også mye som skal forhandles og avtales når det gjelder arbeidet som må gjøres i det nye huset. Alle avtaler må være gyldige, og dokumenter må være juridisk korrekte, signerte og stemplet. Slikt er krevende og tar mye tid, men vi er i gang, og det går framover for hver dag. Noen dager føles det nok som om det går noen skritt tilbake.

Kjøp av eiendom for ett av korpsene i Moldova er også en stor utfordring. Endelig er det gitt tillatelse til kjøp fra det internasjonale hovedkvarteret. Jeg skal ikke si så mye om alt hva et eiendomskjøp innebærer, men bankoverføringer, kjøps dokumenter, kontrakt og alle slike ting skal være juridisk korrekt og gyldig. Vi jobber med saken.

Arbeidet med leilighetene her i huset går framover, og snekkere, rørleggere og elektrikere jobber lange dager for å bli ferdige. Det ble oppdaget dårlig gulv i første etasje i leilighetene som da måtte skiftes. Dette forsinket nok arbeidet med minst ei uke. Nå er nytt gulv lagt, og kjøkkenet er ferdig til å monteres når grunnarbeidene blir ferdige. Det skal bli spennende å se hvordan det blir til slutt. I utgangspunktet lovte de å bli ferdige med alt arbeidet på fire uker, men det går i alle fall ikke. Nå har de holdt på i tre, og det er ennå veldig mye igjen. Vi begynner å kjenne at vi bor på ganske liten plass, men uteområdene er kjempefine til å ta lange turer når været tillater det.


Været er virkelig helt nydelig, med varme og strålende sol hver eneste dag. 30 – 35 varmegrader kan allikevel bli for mye for oss nordboere, så spaserturene legges til kvelden når sola nesten har gått ned. Da er det passelig, og fremdeles ganske høy temperatur. Eventuelle løpeturer (for Jostein sin del) gjennomføres tidlig om morgenen (halv sju!), og allikevel er det nesten for varmt.

I går var vi en tur i Capriana ca 40 min kjøring fra Chisinau. Dette er en liten landsby med en nydelig Ortodoks kirke med kloster. Bygningene er restaurert og satt istand med vakkert uteområde og to nydelige kirkebygg. Denne dagen ble det holdt messe utendørs. De feiret hellige Marias dag, og vi fikk oppleve vakker korsang samtidig som vi kunne gå rundt og se på kirkene både ute og inne.



















Vi har vært på møter i ulike Frelsesarmékorps her i Chisinau hver søndag. Det er litt ok å se igjen kjente fra tidligere, og se hvordan det går i de forskjellige korpsene nå åtte år etter at vi dro herfra. Denne søndagen var vi i Botanika korps, og fikk med oss en fin gudstjeneste med lovsang og vitnesbyrd og forkynnelse.

Gud er nær, og vi er takknemlige for hans daglige velsignelse.